Профорієнтація


ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу»
 за більш як 50 років існування дав путівку у майбутнє десяткам, навіть сотням тисяч випускників.
Минуле цього навчального закладу – це історія змін та модернізації, покращень та впевненого шляху до успіху лідера професійно-технічної освіти Сумщини.

ПТУ №12 в м. Суми розпочало свою діяльність 1 вересня 1966 року. До навчально-матеріальної бази училища входило: 6 навчальних кабінетів та 4 майстерні. Підготовка робітників велася з чотирьох спеціальностей: муляр, столяр, маляр-штукатур, арматурник-бетонщик.
В 1991 році до професійно-технічного училища було приєднано інженерно-педагогічний та учнівський колективи торгово-кулінарного училища, яке було засновано у січні 1949 року наказом Міністерства торгівлі УССР як школа торгово-кулінарного учнівства. Пізніше школа була реорганізована в торгово-кулінарне училище.
В 1997 році ПТУ №12 перепрофільоване в ПТУ торгово-кулінарного профілю.
Згідно наказу Міністерства освіти і науки України № 368 від 12 червня 2003 року СПТУ №12 реорганізовано в Сумський професійний ліцей харчових технологій та торгівлі.
З 21 серпня 2008 року наказом Міністерства освіти і науки України № 131 від 26 лютого 2008 року Сумський професійний ліцей харчових технологій та торгівлі перейменовано на Державний професійно-технічний навчальний заклад «Сумський професійний ліцей харчових технологій та торгівлі».
Згідно наказу Міністерства освіти та науки України № 464 в 02 червня 2009 року Державний професійно-технічний навчальний заклад «Сумський професійний ліцей харчових технологій та торгівлі» перейменований на Державний навчальний заклад «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу».
     
 Педагогічний колектив Центру радіє за кожного учня, який зміг знайти себе у мінливих умовах сучасного ринку праці. Серед таких випускників -  Вікторія РУДЕНКО, що закінчила наш навчальний заклад 14 років тому і сьогодні ділиться своєю історією успіху, це її шлях професійного зростання, відправною точкою якого став ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу».

Вікторія Рудченко: історія успіху


Я, Рудченко Вікторія Сергіївна, народилася 30 квітня 1986 року.
У 2004 році закінчила Верховньосироватську загальноосвітню школу і розпочала навчання в Сумському ліцеї харчових технологій та торгівлі за професією кухар-кондитер.
Паралельно  розпочала навчання на заочній формі в Харківському державному університеті харчових технологій та торгівлі на  інженерно- технологічному факультеті, який успішно закінчила в 2010 році. 
У ліцеї я навчалася два роки, і ввесь цей час поряд була моя майстер виробничого навчання – жінка, віддана педагогічній справі, справжня  професіоналка Алла Миколаївна Клименко.
Саме Алла Миколаївна прищепила нам, вчорашнім школярам,  любов до обраної професії, поділилася своїми глибокими знаннями та віртуозними вміннями.  Дякуючи їй, я закінчила ліцей із червоним дипломом і отримала 4 розряд кухаря та кондитера.
Переддипломну практику  я проходила на ВАТ "Сумихімпром"  у кондитерському цеху. Після навчання там і залишилася працювати -  спочатку пекарем (пекла хліб), а потім через 2 роки перевели на кондитера, а ще через 3 роки завдяки диплому про вищу освіту  за даною  спеціальністю стала працювати заступником завідувача виробництва. Справа творча, захоплююча. У 2013 році мені запропонували очолити  кондитерське виробництво. Робота нелегка, але надзвичайно цікава, приносить  мені задоволення від створення кондитерських виробів, а людям  від вживання солодощів нашого виробництва.
Сьогодні я не уявляю себе в якійсь іншій професії, оскільки  готувати  смаколики  це моя мрія із самого дитинства, яку допомогли втілити у ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» - саме таку назву зараз має моя Альма-матер.
 Клименко Аллі Миколаївні - низький уклін і велике спасибі за те, що не просто поділилася з нами своїми знаннями, а  навчила бути кращими у кондитерській справі.
Здоров’я, наснаги і здібних учнів зичу своїй улюбленій майстрині, а всім, хто ще не знає, де вчитися на кухаря-кондитера, рекомендую ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» - заклад успішних фахівців!



Влад Тан-Чун – харизматичний мрійник!
 «Навіть із мрії можна зварити варення, якщо додати фруктів та цукру!» - ось такий цікавий афоризм польського поета, філософа і сатирика Станіслава Леца став одним із улюблених у кухаря за покликанням – учня ІІ курсу групи АК-24 ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» Владислава Тан-Чуна. 
Яке дивне висловлювання.
«Чому дивне? Насправді дуже філософське та життєве. На мою думку, воно означає, що будь-яка мрія може бути втілена в життя, якщо зрозуміти, що ти бажаєш, додати чіткий план, прикласти максимум зусиль для його здійснення, а ще багато вчитися та самовдосконалюватися, щоб бути достойним того, про що мрієш» - щиро посміхається мій співрозмовник.
Влад Тан-Чун із невеличкого районного містечка історичного значення. Путивль – місто-легенда, саме тут плакала Ярославна «на валу, на брамі», звідси розпочалася славна та побідоносна путь ватажка партизанів Сидора Ковпака до Карпат, тут протікає прекрасна річка Сейм, а ще радують душі православних вірян святі місця: монастирі та церкви.
І саме з Путивля прибув до нас на навчання цей щирий та компанійський хлопець - Влад Тан-Чун. Ще з дитячого садочка він мріяв стати справжнім кухарем. Професія кликала, тому обрав той заклад, що дає найширші перспективи у майбутньому. Заклад успішних фахівців ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» - ось вибір цього талановитого, пунктуального, сумлінного і творчого учня.
Влад навчається на кухаря-кондитера. Хлопець переконує:
«Обрав навчання саме тут, бо знав, що  це гарний заклад, який може надати необхідні знання та уміння для оволодіння цією чудовою професією.»
Виробниче навчання 
І не розчарувався, адже у навчальному закладі Владу подобається геть усе:
ü згуртована та відповідальна група, яку хлопець вважає найкращою;
ü дуже доброзичливі вчителі, що завжди раді допомогти у будь-якій складній ситуації;
ü цікаве дозвілля та позаурочні виховні заходи, адже Влад неодноразово був ведучим на концертах;
ü майстер виробничого навчання та класний керівник групи, що мають великий вплив на формування колективу та особистість хлопця;
ü усі предмети -  дуже цікаві та пізнавальні, особливо Технологія приготування їжі та Іноземна мова;
Влад переконаний, що саме знання та вміння із цих дисциплін допоможуть у майбутньому реалізувати його мрію стати шеф-кухарем та працювати в елітному ресторані.
  «Якщо людина впевнено рухається у напрямку до своєї мрії і прагне жити таким життям, яким вона собі уявила, то успіх прийде до неї в самий звичайний час і зовсім несподівано» - переконує американський письменник і філософ Генрі Торо, і Влад Тан-Чун погоджується із цією думкою на 100 відсотків.

«Проте, на жаль, не завжди все так легко дається, як хотілось би, - зазначає хлопець і пояснює: повинен був брати участь у конкурсі «Майстер Шеф», але через епідемію все відклалося на невідомий термін», але Влад Тан-Чун не з тих, хто здається, адже своїм найбільшим досягненням він  вважає те, що ніколи не опускає руки, попри всі незгоди та невдачі.

Зараз у хлопця також багато мрій та планів, які він збирається здійснити після карантину: наприклад, влітку поїхати родиною на Сейм з наметами та прожити на природі кілька днів, адже це багаторічна сімейна традиція, яку усі – батько, мама, брат та і сам Влад дуже полюбляють. Також хочеться зустрітися з друзями, погуляти по місту (і в Сумах, і в Путивлі), поспілкуватися, посміятися, адже хлопець любить і вміє жартувати.
Владислав із мамою

Це все обов’язково буде, а зараз Влад закликає своїх друзів не сумувати та залишатися вдома: «Коли у вас ще буде стільки вільного часу, щоб побути з батьками та близькими?!»
Ось такий він – Владислав Тан-Чун – харизматичний мрійник із ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу».


Немає коментарів:

Дописати коментар